WORKSHOP/LEZINGEN

Leuk en leerzaam

Graag verzorg ik voor u een lezing of workshop. Dit omdat het heel leuk is om kennis te delen en de dikke laag mist en stof van het vak vioolbouwen te doen opwaaien. Enthousiastme en kennis staan garant voor een boeiende lezing of workshop.

De geschiedenis van strijkinstrumenten
Iedereen kent de naam Stradivarius: wonderschone violen die voor fabelachtige bedragen verkocht worden. Maar wie heeft de viool bedacht en wie waren zijn voorouders? En heeft de viool zich nog verder ontwikkeld. Genoeg stof om een avond te vullen.

De bouw van strijkinstrumenten
Ook nu wordt een (alt)-viool, cello of contrabas nog met de hand gebouwd. Geduld, gevoel voor gereedschap, precisie, muzikaliteit en affectie met hout is er voor nodig. Een viool betekent 200 -tot 300 uur werk, twee maanden. Een cello al snel 700 uur. Het is een bijzondere wereld waarin u wordt binnengeleidt.

Het onderhoud van strijkinstrumenten
Hoe moet ik mijn instrument onderhouden? Welke verzorging moet ik geven om het instrument in topconditie te houden? Waar moet ik allemaal op letten?
Je weet het allemaal als je deze workshop gevolgd hebt!

Of kies voor een van de populaire combinaties van lezing en workshop:

De geschiedenis en bouw van strijkinstrumenten of;
De bouw en het onderhoud van strijkinstrumenten

Meestal duurt een lezing of workshop zo’n twee uur inclusief een kleine pauze.
Voor bijna elke lezing geldt: Neem uw strijkinstrument mee en laat het beoordelen. Een soort ‘Tussen Kunst en Kitsch’ voor strijkinstrumenten. Een extra attractie.

Muziekscholen
Speciaal voor kinderen en volwassenen die een strijkinstrument bespelen bestaat er de poets-draai-bouwlezing, bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld muziekscholen. Een workshop waarin de bespelers hun instrument leren onderhouden, snaren leren opzetten en iets over de bouw van het instrument te horen krijgen. Een actieve gebeurtenis waarbij de deelnemers zich niet zullen vervelen.
Duur: ongeveer twee uur

Basisonderwijs
Voor basisscholen is er een lezing over het beroep ‘vioolbouwer’. Vanzelfsprekend komt het maken van een strijkinstrument aan de orde. Stap voor stap worden de kinderen meegenomen bij het vervaardigen van de koningin onder de instrumenten. Natuurlijk zal zo hier en daar ook de geschiedenis en een aantal spreekwoorden aan de orde komen.
Duur: ongeveer 1,5 uur

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of uw reservering te maken.