KLANKVERBETERING

Klankverbetering is klankkunst

Klank staat voorop. Het belangrijkste doel van restauratie of reparatie is de beste klank uit een instrument te halen. Bij een strijkinstrument is dat van heel veel onderdelen afhankelijk.
Een van de belangrijkste elementen is de stapel. Het is noodzakelijk om de beste positie van de stapel te vinden, behorend bij het instrument. Dat gebeurt bijvoorbeeld door te variëren in dikte en lengte, of door de stapel strakker of losser in te klemmen. Een halve millimeter verschil kan een totaal andere klank veroorzaken.
Ook de kam is een belangrijke schakel. Een te dikke of te dunne kam kan veel verschil maken. Een krom getrokken kam is vaak een oorzaak van verminderde klankkwaliteit.
Snaren van verschillende merken en kwaliteiten geven ook grote verschillen. Het is daarom verstandig de juiste snaren voor het instrument te kiezen.

Klankverbetering is vaak mogelijk, maar klankgaranties kunnen nooit gegeven worden. Klank is immers subjectief. Door vakmanschap en geduld kunnen meestal wel verbeteringen aangebracht worden die passen bij de wensen van de bespeler.

En soms luidt de conclusie: meer zit er niet in het instrument.

Wordt het tijd voor een beter instrument? Vraag vrijblijvend naar de inruilmogelijkheden.